Εγκυμοσύνη και Στοματική Υγεία

Τι πρέπει να ξέρω ως μέλλουσα μαμά για τα δοντάκια του παιδιού μου

Η διάπλαση των νεογιλών και των περισσότερων μόνιμων δοντιών ξεκινά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η διατροφή ή/και τα φάρμακα που λαμβάνει η έγκυος έχουν επίδραση στην σωστή και ολοκληρωμένη διάπλαση των δοντιών του παιδιού.
Απαραίτητη η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες C και D και ασβέστιο (πχ κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα).

Πως η στοματική υγεία της εγκύου ή της νέας μαμάς επηρεάζει τη στοματική υγεία του παιδιού

Η τερηδόνα είναι μια πολυπαραγοντική νόσος.

Η Διατροφή, τα Μικρόβια και η Στοματική Υγιεινή είναι οι τρεις βασικοί αιτιολογικοί παράγοντες της τερηδόνας.

Στόχος είναι η τριάδα αυτή να βρίσκεται σε τέτοια ισορροπία ώστε η ‘’ζυγαριά’’ να κλείνει πως την Υγεία και όχι προς τη νόσο δηλ. την Τερηδόνα.

Η Διατροφή και η Στοματική Υγιεινή εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνήθειες μας!

Τα Μικρόβια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο πιο αστάθμητος παράγοντας, σε σχέση με τη Διατροφή και τη Στοματική Υγιεινή, εφόσον δεν επηρεάζεται άμεσα από τις δικές μας ενέργειες. Η ‘’ποιότητα’’ αλλά και η ‘’ποσότητα’’ των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας δεν είναι ίδια σε κάθε άνθρωπο. Δηλαδή, διαφορετικά άτομα έχουν διαφορετικά είδη μικροβίων, περισσότερο ή λιγότερο τερηδονογόνα, καθώς και περισσότερα ή λιγότερα σε αριθμό.

Όταν η έγκυος ή νέα μαμά έχει ενεργές τερηδόνες στα δόντια της το μικροβιακό φορτίο που φέρει είναι υψηλό και έντονα τερηδονογόνο.

Τα βρέφη όταν γεννιούνται δεν έχουν στη στοματική τους κοιλότητα κανένα μικρόβιο που να προκαλεί τερηδόνα. Τα μικρόβια αυτά τα αποκτούν με την ανατολή των πρώτων δοντιών. Η μετάδοση γίνεται κατά κύριο λόγο από τη μητέρα ή το άτομο που τα φροντίζει και σε μικρότερο βαθμό από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Μία μαμά λοιπόν, με ενεργές τερηδόνες θα μεταδώσει στο βρέφος της ένα ‘’υψηλά’’ τερηδονογόνο μικροβιακό φορτίο ενώ αντίθετα μία μαμά χωρίς τερηδόνες θα μεταδώσει ένα ‘’χαμηλά’’ τερηδονογόνο μικροβιακό φορτίο. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι από πάρα πολύ νωρίς δημιουργούνται οι συνθήκες για τη μετέπειτα στοματική υγεία ενός παιδιού.

Τι πρέπει να κάνω ως Έγκυος για τη Στοματική μου Υγεία αλλά και τη μετέπειτα Στοματική Υγεία του παιδιού μου

Γνωρίζω = Προλαμβάνω

Ο Παιδοδοντίατρος θα δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται η μέλλουσα μαμά ώστε πρώτα απ όλα να αποκτήσει σωστή και Επιστημονικά Τεκμηριωμένη Γνώση σχετικά με τη μελλοντική Στοματική Υγεία του παιδιού της.

Ενέργειες

1/ Τακτική Επίσκεψη στον Οδοντίατρο
2/ Σωστή Διατροφή
3/ Επιμελής Στοματική Υγιεινή
4/ Αποκατάσταση Τερηδόνας, Θεραπεία Ουλίτιδας

Οι υπηρεσίες μας

proti-episkepsi
odontiki-therapeia
stomatologika-peristatika
odontotiko-trauma
endodontiki-therapeia
geniki-anaisthisia-se-paidia

Οι Γιατροί μας

Παπανάκου Στέλα
Παιδοδοντίατρος-Στοματολόγος

Τζανετάκης Γιώργος
Ενδοδοδοντολόγος

Καπαρού Αμαλία
Στοματικός Χειρουργός